Laman

0 Περίεργοι κύκλοι στο βυθό

Κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης στα νερά του Amami Oshima,ο Yoji Ookata, ένας εμπειρογνώμονας δύτης και υποβρύχιος φωτογράφος,εντόπισε παράξενους κυκλικούς σχηματισμούς στον αμμώδη βυθό, περίπου 25 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
 Αυτοί οι κυκλικοί σχηματισμοί με διάμετρο 60-70 εκατοστά, φάνηκαν να είχαν δημιουργηθεί σχολαστικά στην άμμο,με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν συμμετρικά ράχες διατεταγμένες σε ομόκεντρους κύκλους.



Η προέλευση αυτών των σχεδίων εκπληκτικής ομορφιάς έχει παραμείνει ένα μυστήριο για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι που ο Ookata αποφάσισε να βρει τον καλλιτέχνη πίσω από αυτό το έργο τέχνης. Οι κάμερες του Ookata τελικά έδειξαν ότι ο καλλιτέχνης είναι ένα ψάρι που μοιάζει με μπάλα (puffer) που εργάζεται μέρα,νύχτα με τα πτερύγιά του, για να δημιουργήσει αυτά τα κυκλικά σχήματα.Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.Αυτά τα ψάρια έχουν παρατηρηθεί να σπάνε και μερικά κοχύλια με τα ράμφη τους για να πάρουν τα μικρά κομμάτια που θα χρησιμοποιηθούν ως διακόσμηση στο σχέδιό τους.


Η θέση των σχεδίων στην άμμο, Amami Oshima, είναι σε ένα ημιτροπικό νησί που αποτελεί μέρος των Νήσων Amami, στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος Ryukyu. Μεταξύ των ειδών που κατοικούν στην περιοχή του Ειρηνικού υπάρχουν και εκείνα που ανήκουν στην οικογένεια Tetraodontidae, κοινώς γνωστά ως pufferfish.

Κάποια από τα είδη puffer είναι δηλητηριώδη και έχουν μια δηλητηριώδη τοξίνη (η τετροδοτοξίνη ) που θα σκότωνε άνθρωπο.Αλλά εδώ δεν μας ενδιαφέρει το δηλητήριο του ψαριού αλλά το εξής:γιατί ένα ψάρι που μοιάζει με μπάλα μπαίνει στον κόπο να φτιάξει σχήματα στην άμμο σαν αυτά; Όπως και σε πολλές άλλες παράξενες συμπεριφορές στο ζωικό βασίλειο και σε αυτήν την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με στρατηγική αναπαραγωγής.



Το θηλυκό του συγκεκριμένου είδους ψαριού puffer φαίνεται να υπνωτίζεται από τα σχέδια στην άμμο το οποίο από τις συνθέσεις τους καλλιτεχνική και εναποθέτει τα ωάριά του στο κέντρο του κύκλου στην άμμο που έχει δημιουργήσει το αρσενικό.

Σε γενικές γραμμές, η αναπαραγωγή των περισσότερων ειδών ψαριών-μπάλα λαμβάνει χώρα μέσω μιας ερωτοτροπίας στην οποία το αρσενικό εκθέτει το δημιούργημά του, οδηγώντας στο μεταξύ το θηλυκό προς ένα καταφύγιο στο οποίο κάνουν αυγά.


Από τον Ookata παρατηρήθηκε ότι τα είδη ψαριών puffer φαίνεται να έχουν αναπτύξει μια στρατηγική αρκετά διαφορετική στο διάστημα των τελευταίων 80 με 100000000 χρόνια της εξέλιξης.Η σειρά των κορυφογραμμών που κοσμούν τους κύκλους δεν έχει μόνο μια οπτική λειτουργία: χρησιμεύουν κυρίως για τον περιορισμό των ρευμάτων των ωκεανών, προστατεύοντας τα αυγά και για να αποφεύγουν την έκθεσή τους σε πιθανούς κινδύνους.

Ακόμη και τα θρυμματισμένα κελύφη φαίνεται να έχουν άλλο σκοπό εκτός από το διακοσμητικό, καθώς μπορεί να είναι η κύρια πηγή θρεπτικών συστατικών διαθέσιμων για τα αυγά.


Share

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλώ το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook. http://www.facebook.com/MysteriesSelides

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ

http://mastorakiaonline.blogspot.gr/2013/08/blog-post_20.html
  devicedoctors