Laman

Ελληνικό ψηφιδωτό 1700 ετών βρέθηκε στην Τουρκία


Ελληνικό ψηφιδωτό 1700 ετών βρέθηκε στην Τουρκία


Το ψηφιδωτό που βρέθηκε απεικονίζει τη γυναικεία μορφή της “Κτίσεως”
Ψηφιδωτό 1700 ετών ανακαλύφθηκε τυχαία στην κεντρική επαρχία της Ανατολίας, Αμάσεια. Εντόπιοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ψηφιδωτό είναι μεγέθους 80 τετραγωνικών μέτρων και ανήκει στην αρχαία Ρωμαϊκή Περίοδο και κατά πάσα πιθανότητα ήταν το δάπεδο ενός αρχαίου κτηρίου του Δήμου για συνεδριάσεις.
Ο κυβερνήτης της Αμάσειας, Halil Comaktekin δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να μετακινήσει το μωσαϊκό και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του ώστε να κερδίσει τουρίστες η πόλη.
Ο διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου της Αμάσειας, Celal Ozdemir, δήλωσε ότι είναι το δεύτερο μωσαϊκό που βρέθηκε στην περιοχή και εμπλουτίζει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.
Η Αμάσεια βρίσκεται επάνω στα βουνά της ακτής της Μαύρης Θάλασσας (Πόντος), σε μια στενή κοιλάδα στις όχθες του αρχαίου ποταμού Ίρις.  Είναι η πατρίδα του γεωγράφου Στράβωνα.
Οι πολιτισμός ανάγεται στα πανάρχαια χρόνια και από την περιοχή έχουν περάσει διάφοροι πολιτισμοί, αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα.
Η τοποθεσία της πόλης είναι επάνω σε ένα οχυρωμένο όρος και ως εκ τούτου έμεινε ανέπαφη στους αιώνες.
Από αυτήν την περιοχή πέρασαν οι Χετταίοι, οι Φρύγες, οι Κιμμέριοι, οι Λυδοί, οι Πέρσες, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Σελτζούκοι Τούρκοι.
Ο οθωμανικός πολιτισμός άφησε το στίγμα του στην περιοχή, γράφει το δημοσίευμα χωρίς να αναφέρει τίποτε για τους Έλληνες κατοίκους της πόλης, την ελληνική καταγωγή του Στράβωνα,  αλλά και ότι τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν είναι Ελληνικά.

Share

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλώ το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook. http://www.facebook.com/MysteriesSelides

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ

http://mastorakiaonline.blogspot.gr/2013/08/blog-post_20.html
  devicedoctors