Laman

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2013





Η χρονιά που σε λίγες ημέρες μας αφήνει σημαδεύτηκε από πολλά και ιδιαιτέρως ετερόκλητα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Από τις υψηλότατες θερμοκρασίες στην Αυστραλία και τις αδυσώπητες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια μέχρι τους τυφώνες και τα τοξικά νέφη, τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά και ιδίως οι ιστορίες που κρύβονται πίσω τους είναι άκρως ενδιαφέρουσες, όπως τις παρουσιάζει σε σχετικό αφιέρωμά του το BBC.



Η επόμενη μέρα μιας μεγάλης πλημμύρας. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Αυγούστου μεγάλες εκτάσεις γης αναδύθηκαν ολοσχερώς κατεστραμμένες μόλις στέγνωσαν τα νερά του ποταμού που είχαν ξεχειλίσει στα γύρω χωράφια.






Την άνοιξη οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες -σε συνδυασμό με τη συνήθη υγρασία της εποχής- δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για μια πύρινη κόλαση. Τεράστιες εκτάσεις δασών από την Καλιφόρνια ως το Κολοράντο έγιναν στάχτη και ο ουρανός κυριολεκτικά καλύφθηκε από καπνούς για σχεδόν μία εβδομάδα.




Το λιώσιμο των πάγων -που φέτος έγινε νωρίτερα και γρηγορότερα- στη Γροιλανδία δημιούργησε μια τεχνητή πισίνα στην κορυφή ενός παγόβουνου.




Τα κύματα στην κομητεία Ντέρχαμ ξεπερνούν σε ύψος κατά πολύ τον φάρο του ακρωτηρίου που στέκεται μέσα στη μέση της φουρτούνας.






Ο μεγάλος ανεμοστρόβιλος που έπληξε την Οκλαχόμα άφησε πίσω του τεράστιες καταστροφές στις γύρω περιοχές αλλά και σε γειτονικές πολιτείες.






Το νέφος έπνιξε φέτος -σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς- το Πεκίνο. Η μόλυνση από το χαώδες κυκλοφοριακό και την ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα ανάγκασαν τους κατοίκους να μετακινούνται σε καθημερινή βάση με μάσκα στο πρόσωπό τους.



Ουρανοξύστες στο Σίτι του Λονδίνου καλύπτονται από την πυκνή ομίχλη. Το σπάνιο αυτό στιγμιότυπο καταγράφηκε από το ελικόπτερο της μητροπολιτικής αστυνομίας στις αρχές του Δεκέμβρη.



Η νύχτα γίνεται μέρα στην Τζακάρτα από έναν μεγάλο κεραυνό κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης νεροποντής που έπληξε τον Ιούνιο την Ινδονησία.




Στρατιώτες τρέχουν να σωθούν από τα κύματα που διέλυσαν ένα τεχνητό τείχος της ανατολικής ακτής της Κίνας. Ο τυφώνας Φιτόου έπληξε τη χώρα τον Οκτώβριο.




Οι θερμοκρασίες της Αυστραλίας σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ το καλοκαίρι (σ.σ.: ακόμη και 52 βαθμούς Κελσίου), αναγκάζοντας τους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν στα γραφήματά τους το έντονο μοβ για την αποτύπωση του ακραίου καιρικού φαινομένου.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013, 19:38   από το http://www.zougla.gr

Share

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλώ το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook. http://www.facebook.com/MysteriesSelides

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ

http://mastorakiaonline.blogspot.gr/2013/08/blog-post_20.html
  devicedoctors